25 Ekim 2011 Salı

İSİS İLAHİSİ

İsis İlahisi, İsa'dan Sonra III. ya da IV. Yüzyıl, Nag-Hamadi’de bulunmuştur.

Paulo Coelho'nun “0nbir Dakika” kitabından alıntıdır.

Birinci ve sonuncu olduğum için,
Hem kutsanan, hem aşağılanan benim.
Fahişe ve azizeyim,
Bir erkeğin eşiğim ve bakireyim.
Anneyim ve kızım,
Annemin kollarıyım.
Kısırım ve çocuklarım sayısız,
Evliyim ve bekarım,
Dünyaya getirdim ve hiç doğurmadım,
Doğum sancılarının ilacıyım.
Hem karıyım hem koca,
Ve beni erkeğim yarattı.
Babamın annesiyim,
Kocamın kız kardeşiyim,
Ve o da benim dölümdür.
Bana hep saygı gösterin,
Çünkü ben, hem kepazeyim hem muhteşem…

Bir firavun gibi giyinmiş VII. Kleopatra aşağıdaki kabartmada İsis'e adaklarını sunarken.

İsis Mısır'ın en büyük tanrıçasıdır. Osiris, Nephthys ve Seth'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Aynı zamanda Osiris’in hem kız kardeşi, hem karısıdır (Eski Mısır'da firavunlar tanrıları gibi kız kardeşleriyle evlenirdi). Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.
İsis, tanrılar ile insanoğlu arasında hayati bir bağlantıdır. Firavun, yaşayan Horus olarak onun oğlu olarak kabul edilirdi. Piramit yazıtlarında, İsis'in kutsal memelerinden emzirilen olarak gösterilmiştir. İsis'i genç Horus'u kucağında gösteren çok sayıda heykel ve resim vardır. Horus'u çocukluğu boyunca onu öldürmek isteyen amcası Seth'ten korumuştur. Onun bir gün büyüyüp babasının intikamı alması onun hayatındaki boşluğu doldurmuştur.
Yararlı bir tanrıçadır ve sevgisi tüm yaşayan canlıları kapsayan bir annedir. Ona tapınma Mısır'ın sınırlarının çok ötesinde İngiltere'ye bile yayılmıştır. Klasik yazarların eserleri, O'nu Persephone, Tethys, Athene gibi diğer yabancı tanrılar ile eşleştirmiştir.
  Aslında, erken Hıristiyanlık, O'nun bazı özelliklerini Bakire Meryem'e atfetmiştir. Şevkatli ve koruyucu anne olarak, onun kültüne yakın olan doğu insanlarına İsis çok çekici gelmiştir. Hiç kuşkusuz, birçok Madonna ve çocuk İsa ikonaları, (yandaki resimde görüldüğü gibi) çocuğu Horus'u emziren İsis görüntülerini oldukça çağrıştırır...